Fransızca bir ifade olan “fer forgé” ifadesi zamanla dilimizde ferforje olarak yerini almıştır. Yabancı bir kelime olması, telaffuz zorluğu, akılda kalıcılığı gibi kavramlar düşünüldüğünde ferforje kelimesi Türkçe’ de zamanla yerini “demir doğrama” ifadesine bırakmıştır. Evlerde, işletmelerde, arazilerde, inşaatlarda kısacası çevremizdeki her yerde kullanılan ferforje Türkçe’ si ile demir doğrama el işçiliği ya da fabrikasyon şeklinde metallerin yüksek ısı ile işlenmesi, şekillendirilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir apartman düşünüldüğünde kapısı, merdiven korkulukları, yangın merdivenleri evlerdeki balkon korkulukları gibi çeşitli işlemler ferforje yani demir doğrama sektörünün yaptığı işlerdir. Demir doğrama kavramı kaynakçılık olarak da kullanılabilir. Çünkü bahsettiğimiz tüm bu işlemler aslında çeşitli kaynak yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır.
Günümüzde Ferforje biraz daha farklı anlamlar kazanmaya başlamıştır. Teknik olarak aynı şey olsa da ferforje biraz daha hazır metallere eğilmiştir. Nasıl derseniz şu şekilde anlatabiliriz. Evimizin balkonlarında çiçekli, burgulu desenleri olan demirler ile korkuluk olduğunu düşünün. Kesinlikle böyle özel desenleri olarak demirleri görmüşsünüzdür. İşte ferforje kelimesi günümüzde daha çok bu gibi hazır olarak üretilmiş olan demirleri ve onlarla işleri kapsamaktadır. Örnek olarak aşağıdaki görseli verebiliriz.
Demir Doğrama Nasıl Yapılır? Demir Doğrama Sanatı
Ferforje ya da demir doğrama dediğimiz bu iş dalı, çeşitli varsayılanlar ile üretilen demirleri kesip biçerek şekil verme yöntemi ile icra edilmektedir. Bu açıdan bakıldığında aslında demir doğrama iş dalını bir sanat olarak da düşünebiliriz.
Düşünün, altı metrelik bir kaç profil, bir demir doğramacının/ kaynakçının elinde hoş bir kamelyaya dönüşebilir, bir yatak, bir koltuk ya da bir merdiven olabilir. O halde demir doğrama iş dalının sanatla bir ilgili olmadığını söylemek biraz yanlış olacaktır.
Yorum yaz